Giresunluların Buluşma Adresi

Tavsiye Et Günün Haberleri Sitene Ekle Ana Sayfam

Künye

   Taksicilerin Havalimanı Sorunu    Giresun Adasına Otel Projesi    Atatürk Madalyalardan Neden Kaldırıldı    Nurşen Demir'i Kutluyoruz    Arnavutköy'de Fırsat Devam Ediyor    Eğribel Bağlantı Yolu Yapılıyor    Eğitimde Özel Çalışma Dönemi    Adanaspo 0 - Giresunspor 4    A. Latif Karadeniz'e Teklif Yağıyor    Giresunspor 1 - Ankaraspor 0   

 
 ARŞİVDE ARAMA

 

 
Çin Seddi'nden sonra, insan eliyle yapılmış 2. en uzun duvar Giresun'un Alucra ilçesinde bulunan 6500 metre uzunluğ
 
 Reklam
Çin Seddi Gibi 6500 M Duvar
18 Şubat 2020 Salı 20:39
Çin Seddi'nden sonra, insan eliyle yapılmış 2. en uzun duvar Giresun'un Alucra ilçesinde bulunan 6500 metre uzunluğundaki "Hacı Abdullah Duvarı".

Sadece bir kapısı bulunan taş duvar; 6,5 kilometre uzunluğunda, 1,5 metre yüksekliğindedir ve yaklaşık 400 yıl önce inşa edilmiştir. Rivayete göre Hacı Abdullahzade, bu duvarı 1600’lü yıllarda Rum işçilerine yaptırmıştır. Duvarın yapılma amacının, ekilen ürünleri hayvanlardan korumak olduğu söylenmektedir.

Hacı Abdullahzade’nin onlarca göbekten torunu olan Süreyya Yılmaz, duvarla ilgili olarak bilgiler verdi. Süreyya Bey, büyük dedelerinden Hacı Abdullahzade’nin 1610’lu yıllarda, Rum işçilerine şuanda dünyada Çin Seddi’nden sonra koruma amaçlı olarak yapılan ikinci büyük yapıt olan bu duvarı yaptırma sebebini şöyle anlatıyor:

“O yıllarda ekili alanların korunması için böyle bir duvarı dedemiz ördürmüş. Çambaşı, Mıcıklı deresi, Çıkrıkkapı (Batı düzü), Bardaklı mezarlığı, Karyalağı, Karabacak, Kaymasoğlu tarlası diye adlandırılan bölümler duvarın hududunu oluşturuyor. Rumlardan önce bu topraklarda Cenevizlilerin de yaşadığı belirtiliyor. Ancak Hacı Abdullah Çıkrıkkapı’ya Horasan’dan gelmiş. Kız hakkı olarak Hacı Abdullah’ın oğluna aldığı bir gelinin sülalesi tarafından verilen bu geniş topraklar, ekili alanlar sınırlandırılsın düşüncesiyle tüm bu duvarlar örülmüş. İşin ilginç tarafı kız hakkı olarak zamanında böyle bir takım haklar verilirken, şimdilerde bu şekilde kız hakkı diye bir şey söz konusu değil.”




Bu Haber Toplam 1545 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
  Haftanın Yazarı
   Diğer Yazarlar

 

 

 

 :: Ana Sayfa :: Günün Haberleri :: Haber Arşivi :: İletişim

  Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
© 2000-2006 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.
Sayfa Üretimi: 0.0883  | Teknik Destek: Cizginet
Online:  Bugün: 176 Toplam: 1,937,448
Haberler artık Outlook'ta